999 kr. kvar till fri frakt

Monofilament test för bedömning av ytlig och djup känsel

Monofilament test är en enkel och pålitlig metod för att bedöma sensorisk neuropati hos patienter med nedsatt ytlig och/eller djup känsel och är särskilt användbar för patienter med diabetes. Neuropati är en vanlig komplikation vid diabetes, som innebär skador på nerverna, vilket kan leda till förlust av känsel i extremiteterna. Monofilamenttestet används för att bedöma känsligheten för beröring och tryck på fötterna eller händerna för att identifiera risken för sår och skador som kan uppstå på grund av nedsatt känsel.

Läs mer om det

Underkategorier

Fri artikelutskrift om Semmes-Weinstein Monofilaments.
ncm
5 i lager

Känseltesten utförs av utbildad vårdgivare

Monofilament testet utförs av en utbildad vårdgivare som applicerar en monofilamenttråd på olika punkter på patientens hand eller fot, vanligtvis på handflatan, fingrarna, fotsulan och tårna. Monofilamentet är en flexibel tråd som är utformad för att böjas vid ett bestämt tryck. Patienten informeras om att de ska ange när de känner beröringstrycket från tråden. Om patienten inte kan känna trycket vid en viss punkt, indikerar det förlust av känsel och därigenom en ökad risk för sår och skador.

Känseltest för bedömning och behandling av hypersensibilitet

Nerver som skadats kan läka eller växa ut igen, men det tar ofta lång tid. Om vårdgivaren mäter din känsel vid olika tidspunkter efter en nervskada går det att bedöma och följa nervens återhämtning. Ibland kan ett skadat hudområde bli överkänsligt för beröring (hyperestesi). Det kan då hjälpa att systematiskt utsätta området för känselintryck, så kallad "härdning". Vårdgivaren instruerar dig, till att själv utföra denna behandling.

Adekvat behandling

Resultaten av monofilamenttestet kan hjälpa vårdgivare att ge den mest adekvata rådgivning och skapa individuella vårdrutiner för patienter med olika former för neuropati eller hyperestesi. Patienter som inte kan känna tryck från monofilamentet kan behöva extra skydd för sina fötter, regelbunden inspektion och speciella skor för att förebygga sår och infektioner. Monofilamenttestet är en snabb, icke-invasiv och kostnadseffektiv metod för att bedöma sensorisk neuropati. Det är en viktig del av den regelbundna uppföljningen av patienter med diabetes och kan bidra till att minska risken för allvarliga fotproblem och amputationer.

Tillförlitliga testverktyg

Vi är stolta över att kunna erbjuda Semmens-Weinsteins Aesthesio™ Precise Tactile Sensory Evaluator och Touch-Test™ Sensory Evaluator monofilamenttest som säljs både enskilt och i set. De är otroligt exakta testverktyg som ger en korrekt och objektiv bedömning av neuropati och sensorisk status. Monofilament är ett oumbärligt testverktyg för alla sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter som arbetar med diabetes och andra nervrelaterade skador. PROcare och fysia.se är den officiella importören av Aesthesio™ monofilament i Danmark.

Norton
Handla med sinnesfrid
100% säker shopping genom Norton
PEPPOL faktura