Laserbehandling, även känd som medicinsk laser, laserterapi, LLLT (lågeffektlaser) eller HPLT (högeffektlaser), har etablerat sig som en banbrytande behandlingsmetod för att stimulera kroppens naturliga läkningsprocesser med hjälp av ljusterapi. Denna beprövade teknik, som haft framgång sedan 1960-talet, stöds av mer än 4000 publicerade studier på människor, djur och celler och är nu en etablerad del av medicinsk praxis.
Laserterapi stimulerar kroppens självläkande förmåga och utgör ett utmärkt komplement till konventionell behandling av smärta, svullnad och inflammation. Denna smärtfria och icke-invasiva behandlingsmetod är ett perfekt alternativ för dem som är rädda för nålar eller söker effektiva behandlingsalternativ för svårbehandlade besvär.
Laserljuset interagerar med cellerna och mitokondrierna, stimulerar energiproduktionen som påskyndar läkningsprocessen. Ljusvågorna hjälper till med att reducera inflammatoriska reaktioner, öka cirkulationen och förbättra cellmetabolismen.
Laserljuset emitteras från handstycket eller proben, probens ände placeras i direkt kontakt med det önskade behandlingsområdet. Beroende på typen av laser och egenskaperna hos vävnaden tränger ljuset in olika djupt. Varje patient och varje tillstånd är unikt och behandlingen bör alltid vara individuellt anpassad för att maximera behandlingseffekten.
Laserbehandling fungerar som ett utmärkt komplement till konventionella behandlingsmetoder, du kan till och med behandla dig själv med lågfrekvent laser. Till skillnad från många andra behandlingsmetoder kan laserterapi med fördel användas vid akuta skador, inflammationer och svullnader. Detta gör laserterapin särskilt effektivt eftersom det reducerar de faktorer som förhindrar rörelse, såsom smärta och svullnad, vilket skapar de bästa förutsättningarna för läkning och ett ökat välbefinnande.
Medicinsk laserbehandling har visat sig vara effektiv för olika smärttillstånd som nack- och ländryggsmärta, artros, tennis- och golfarmbåge, axelbesvär (impingement, frozen shoulder), hälsenebesvär, hälsporre, postoperativ/posttraumatisk neuropatisk smärta, Komplext Regionalt Smärtsyndrom (CRPS typ I och II), postoperativ svullnad och smärta och atypisk ansiktssmärta. Medicinsk laser kan även användas till svårläkta sår, lymfödem, efter stroke (ischemisk), strålningsskador vid cancerbehandling och bihåleinflammation. Beroende på vilken typ av laser kan behandlingen göras hemma (LLLT) eller administreras av utbildade yrkespersoner (HPLT). En behandling tar mellan 15 och 45 minuter, beroende på diagnos och behandlingsområde.
Efter en laserbehandling är det vanligt att känna sig avslappnad, trött och många upplever en tillfällig ökad smärta. I detta tillfälle betraktas smärtan som en positiv reaktion och indikerar en påbörjad läkningssprocess. Laserterapi har blivit en viktig del av den interdisciplinära vården och de flesta patienter svarar positivt på behandlingen.
Forskningen kring medicinsk laser har växt exponentiellt under 2000-talet och omfattar nu områden som hjärtinfarkt, blodbehandling och muskeluthållighet. Metoden används redan brett inom svensk sjukvård speciellt inom idrottsmedicin och vi ser också en ökad tillgänglighet inom den offentligt finansierade vården.
Medicinsk laserbehandling är inte bara en behandlingsmetod; det är en möjlighet att främja läkning, lindra smärta och förbättra livskvaliteten. Laserbehandling har etablerat sig som en integrerad del av omhändertagandet av olika besvär. Med en framtid där forskningen fortsätter att utforska dess fulla potential, ser vi fram emot nya och spännande tillämpningar för medicinsk laser i hälso- och sjukvården.